fbpx
Steunkousen

Wat zijn steunkousen?

Steunkousen zijn speciale kousen die worden gedragen om de bloedcirculatie in de benen te verbeteren. Ze oefenen druk uit op de benen, waardoor de bloedvaten worden samengedrukt en het bloed gemakkelijker terugstroomt naar het hart. Dit helpt zwellingen en vochtophopingen in de benen te verminderen en vermindert pijn en vermoeidheid in de benen. Steunkousen zijn er in verschillende maten, drukklassen en stijlen en kunnen variëren van kniekousen tot panty’s. Ze worden meestal aanbevolen voor mensen die een verminderde bloedcirculatie hebben als gevolg van leeftijd, overgewicht, ziekte of andere gezondheidsproblemen.

Bijwerkingen steunkousen

Over het algemeen zijn bijwerkingen van steunkousen zeldzaam en meestal mild. Toch zijn er een aantal mogelijke bijwerkingen waar mensen rekening mee moeten houden, waaronder:

  1. Huidirritatie
  2. Drukplekken
  3. Oncomfortabel
  4. Moeilijk aan- en uittrekken

Wil je meer weten over bijwerkingen van steunkousen? Klik dan hier! 

Hoe trek je steunkousen aan en uit?

Het kan lastig zijn om steunkousen aan- en uit te trekken, vooral als je beperkte mobiliteit hebt. Hieronder staan enkele stappen die je kunt volgen om het proces gemakkelijker te maken:

Aan:

  1. Zorg dat je handen en voeten droog zijn en dat je nagels kort zijn om te voorkomen dat de kousen scheuren.
  2. Rol de kous naar beneden tot de hiel en steek je voet erin.
  3. Pak de bovenkant van de kous en trek deze langzaam over de enkel en het scheenbeen. Zorg ervoor dat de kous gelijkmatig zit en niet dubbel zit.
  4. Blijf de kous omhoog trekken totdat deze goed op zijn plaats zit.

Uit:

  1. Pak de bovenkant van de kous vast en trek deze langzaam naar beneden totdat deze op de enkel zit.
  2. Rol de kous vervolgens naar beneden tot deze van de voet is verwijderd.

Wil je meer weten over het aan en uittrekken van steunkousen? Bijvoorbeeld welke hulpmiddelen er zijn en hoe je deze gebruikt? Dan raden wij je aan om onze pagina aan en uittrekken van steunkousen te bekijken.

Aantrekken steunkousen

Wanneer mag je geen steunkousen dragen?

Je hebt situaties waarin het niet veilig is om steunkousen te dragen. Situaties of redenen kunnen zijn:

  • Ernstige bloedvatproblemen: bij mensen die ernstige problemen hebben met de bloedvaten in hun benen, kan het dragen van steunkousen de bloedsomloop belemmeren en gevaarlijk zijn.
  • Ernstige aderobstructie: bij mensen die volledige verstoppingen van hun aderen hebben, kan het dragen van steunkousen de bloedsomloop nog meer beperken en gevaarlijk zijn.
  • Allergieën: sommige mensen zijn allergisch voor de materialen waarvan steunkousen zijn gemaakt en moeten andere methoden gebruiken om de bloedsomloop te verbeteren.
  • Huidontstekingen: bij mensen met acute ontstekingen van de huid kan het dragen van steunkousen irritatie of pijn veroorzaken.

Alternatief voor steunkousen

Naast steunkousen zijn er ook alternatieven, afhankelijk van de gezondheidsproblemen van een persoon en de aanbevelingen van de arts. Hier zijn enkele mogelijke opties:

Compressietherapie: hierbij wordt gebruik gemaakt van verbanden of wraps om druk op de benen uit te oefenen en de bloedsomloop te verbeteren.

Lymfedrainage: dit is een zachte massage-techniek die kan helpen bij het verplaatsen van vocht in het lichaam en kan helpen bij de behandeling van oedeem (vochtophoping).

Beweging en oefeningen: regelmatig bewegen, zoals wandelen of zwemmen, kan helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van zwelling.

Voeding en hydratatie: door een gezond dieet te volgen en voldoende water te drinken, kan vochtophoping en zwelling verminderd worden.

Waarom steunkousen bij ouderen

Ouderen dragen vooral steunkousen omdat zij vaker last hebben van gezondheidsproblemen die leiden tot zwelling, pijn of vermoeidheid in de benen. Dit kan onder andere komen door de verminderde bloedcirculatie, spataderen of vochtophoping. Steunkousen kunnen dan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en vochtophoping te verminderen, waardoor ouderen langer en comfortabeler kunnen staan, lopen en zitten. Bovendien hebben ouderen vaak een kwetsbaardere huid en zijn ze gevoeliger voor drukplekken of wonden, waardoor het belangrijk is dat de steunkousen goed passen en op de juiste manier worden aangebracht.

Therapeutische elastische steunkousen