Schrijf niet op een medicijnpleister!
Wanneer je deze titel leest, zou je wellicht denken: “Welke pleister?” In deze blog zullen wij je meer vertellen over de medicinale pleister, ook wel bekend als de transdermale pleister.
Wat is een transdermale pleister?
Een transdermale pleister is een medicijnpleister die je op de huid plakt om medicijnen geleidelijk aan je lichaam af te geven. De pleister bestaat uit verschillende lagen, waaronder een flexibele onderlaag, een opslagruimte voor het medicijn en een plaklaag om de pleister op zijn plaats te houden.
De pleister werkt direct doordat het medicijn via de huid gelijk wordt opgenomen, waardoor deze direct in de bloedbaan terechtkomen. Dit zorgt ervoor dat het medicijn langzaam en constant gedurende een bepaalde periode wordt afgegeven, meestal van enkele uren tot meerdere dagen.
Waar wordt de pleister voor gebruikt?
Transdermale pleisters worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het verminderen van pijn, hormoontherapie, stoppen met roken, behandelen van huidproblemen en het toedienen van medicijnen. Ze hebben voordelen, zoals gemak, langdurige werking, minder bijwerkingen en het verbeteren van de naleving van de behandeling.
Het is belangrijk om de instructies van je arts of de bijsluiter zorgvuldig op te volgen wanneer je een transdermale pleister gebruikt. Op die manier zorg je ervoor dat het medicijn op de juiste manier wordt toegediend en voorkom je mogelijke complicaties.
Hoe plak je een transdermale pleister op?
Het op de juiste manier aanbrengen van een transdermale pleister is belangrijk voor een effectieve werking en veiligheid. Hoe je dit op de juiste manier doet lees je hieronder.
-
Voorbereiding: Zorg ervoor dat je handen schoon en droog zijn voordat je de pleister aanraakt. Controleer ook de vervaldatum van de pleister om er zeker van te zijn dat deze nog bruikbaar is.
-
Kies een geschikte locatie: Kies een schoon, droog en onbehaard deel van de huid waar je de pleister wilt aanbrengen. Het kan handig zijn om afwisselende locaties te kiezen om huidirritatie te voorkomen. Soms kun je in de praktijk werken met een roterend plakschema.
-
Reinig de huid: Reinig het gebied waar je de pleister wilt plakken voorzichtig met milde zeep en water. Dep de huid droog met een schone handdoek. Zorg ervoor dat er geen crèmes, lotions of oliën op de huid achterblijven, omdat dit de hechting van de pleister kan belemmeren.
-
Verwijder het beschermfolie: Verwijder voorzichtig de beschermfolie aan de achterkant van de pleister, zonder de kleeflaag aan te raken.
-
Plaats de pleister op de huid: Breng de kleefzijde van de pleister gelijkmatig aan op de gekozen plek op de huid. Oefen lichte druk uit om ervoor te zorgen dat de pleister goed hecht.
-
Controleer de hechting: Controleer of de pleister stevig vastzit op de huid en geen losse randen heeft. Zorg ervoor dat de pleister niet gevouwen, gekreukt of beschadigd is.
-
Was je handen: Was je handen grondig na het aanbrengen van de pleister om eventuele resten van het medicijn te verwijderen.
Schrijf nooit op een transdermale pleister!
Het is belangrijk om te benadrukken dat het schrijven van de datum waarop je de pleister hebt aangebracht, niet wordt aanbevolen. Sterker nog, het wordt afgeraden. Dat het afgeraden wordt heeft meerdere redenen:
-
Verstoring van de werking: Schrijven op de pleister kan de werking ervan verstoren. De inkt of stoffen die in de pen worden gebruikt, kunnen mogelijk reageren met de samenstelling van de pleister of de actieve ingrediënten in het medicijn, wat de afgifte van het medicijn onvoorspelbaar kan maken.
-
Vermindering van de kleefkracht: Het schrijven op de pleister kan de kleefkracht verminderen. De inkt of stoffen in de pen kunnen een barrière vormen tussen de kleeflaag van de pleister en de huid, waardoor de pleister mogelijk niet goed blijft zitten.
-
Risico op besmetting: Schrijven op de pleister kan het risico op besmetting verhogen. Door met een pen op de pleister te schrijven, kan de oppervlakte van de pleister besmet raken, wat ongewenste bacteriën of micro-organismen kan introduceren. Dit vergroot het risico op infecties.
Verwijderen pleister
Tot slot willen wij je ook nog meegeven hoe je het beste een pleister kunt verwijden en waar je deze weg moet gooien.
Het verwijderen van een transdermale pleister kan op de volgende manier worden gedaan:
- Was je handen grondig met water en zeep om ervoor te zorgen dat ze schoon zijn.
- Zoek een hoekje of randje van de pleister en trek voorzichtig aan de pleister in de richting van de huid, weg van de plek waar deze is aangebracht. Trek langzaam en gelijkmatig om te voorkomen dat de pleister te hard loskomt.
- Als de pleister aan de huid blijft plakken of moeilijk loskomt, probeer dan de pleister voorzichtig los te maken door er met je vinger naast te wrijven. Wees voorzichtig en oefen geen te grote kracht uit om huidirritatie te voorkomen.
- Nadat de pleister is verwijderd, vouw je deze dubbel met de kleefzijde naar binnen om te voorkomen dat eventuele restanten van het medicijn in contact komen met andere oppervlakken.
- Gooi de gebruikte pleister weg volgens de juiste afvalverwijderingsrichtlijnen. Dit houdt in dat de pleister nooit in de afvalbak mag! Een medicinale pleister hoort bij het chemisch afval. Het beste kun je hiervoor een naaldencontainer aanvragen.
- Was opnieuw je handen met water en zeep om eventuele restanten van het medicijn te verwijderen.