Bloedglucosewaarde

Het bloedsuikergehalte (bloedglucose) is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment. Heb je diabetes, dan is een bloedglucose (bloedsuikerwaarde) tussen de 4 en 8 mmol/l het beste. Daarmee blijft het risico op lichamelijke gevolgen van diabetes zo klein mogelijk. Je beperkt zo bijvoorbeeld problemen (complicaties) met ogen en nieren.

Indicaties

Of je een bloedglucose waarde gaat meten, hangt af van verschillende factoren. Indicaties voor het meten van een bloedglucosewaarde zijn:

  • Om de diagnose diabetes mellitus vast te stellen
  • Om te controleren hoe de bloedglucosewaarden reageren op de behandeling met insuline en/of voeding, lichamelijke activiteit, stress of ziekte
  • Als evaluatie (van een behandeling) na een met de arts afgesproken periode
  • Bij het gebruik van bloedglucosewaarde beïnvloedende medicijnen zoals corticosteroïden
  • Als voorbereiding op een operatieve ingreep
  • Bij risico op zwangerschapsdiabetes
  • Bij verdenking of voorkoming van ontregeling zoals een hypo of hyperglykemie

De waarde kan ontregeld raken onder andere bij:

  • Verminderde capillaire circulatie
  • Shock
  • Ernstige hypotensie
  • Ernstige uitdroging
  • Gebruik van paracetamol

Overleg met de arts of de waarde moet worden gemeten en houd rekening met de invloed hiervan op de normaalwaarden van de cliënt.

Pas op met tramadol!

Veel mensen slikken de pijnstiller tramadol, ook mensen met diabetes en bijvoorbeeld neuropathie. Nieuw onderzoek bevestigt eerdere berichten dat tramadol lage bloedsuikers (hypo’s) kan veroorzaken, bij mensen zonder en met diabetes. De behandeling van pijn gaat vaak volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO). Voor het bestrijden van pijn zijn paracetamol en daarna paracetamol in combinatie met een NSAID’s zoals ibuprofen of diclofenac de eerste behandelopties. Als dit niet voldoende werkt wordt het gebruik van tramadol aangeraden. Tramadol is een medicijn uit de categorie ‘zwakke opioïden’. Codeïne is ook een zwakke opioïde, terwijl morfine een sterke opioïde is. Tramadol wordt voor veel verschillende ziekten gebruikt zoals kanker en zenuwpijn. Mensen gebruiken het medicijn ook vaak voor een langere periode.

Verzameling bijwerkingen

Amerikaanse onderzoekers bekeken maar liefst 12 miljoen meldingen in databases waar bijwerkingen worden verzameld. Ze onderzochten of er in de periode januari 2004 tot maart 2019 opvallende of onbekende bijwerkingen gemeld waren voor het medicijn tramadol.

10 keer vaker hypo’s

Op zich meldden mensen niet heel vaak lage bloedsuikers als bijwerking van een medicijn. Opvallend was wel dat er tien keer vaker hypo’s als bijwerking waren gemeld bij het gebruik van tramadol dan bij andere medicijnen in dezelfde categorie. Dit is een groot verschil.

Eerder onderzoek

In een eerder onderzoek bleek ook al dat tramadol opvallend vaker hypo’s veroorzaakte. Zij stelden vast dat mensen die tramadol gebruiken vaker in het ziekenhuis belanden door een hypo dan mensen die codeïne gebruiken.

Oorzaak onbekend

Hoewel de hypo’s vergeleken met andere bijwerkingen niet heel vaak voor komen, is het wel een gevaarlijke bijwerking. Het grootste gevaar zit hem in de mensen met diabetes die dit middel gebruiken. De onderzoekers willen nu nagaan hoe het komt dat dit medicijn hypo’s als bijwerking kan hebben.

Bloedsuiker

Vraag: Wat is geen geschikte plaats om te prikken bij het meten van een bloedglucosewaarde

A: De pink

B: De ringvinger

C: De wijsvinger

 

Antwoord: C

Om een goede bloeddruppel te krijgen voor het bepalen van de suikerwaarde, prik dan liever niet in de duim en wijsvinger. Als je iets oppakt, doe je dat  met de duim en wijsvinger. Beter kies je de middelvinger, de ringvinger en de pink van beide handen. Prik niet bovenop de vingertop want daar zitten de meeste tastzintuigen. Dit is pijnlijker. Aan de zijkanten van de vingertoppen kan je wel prikken. Voor het behoud van de vingers is het goed om af te wisselen tussen de linker- en rechterkant van de vingertoppen. Neem ook iedere keer een andere vinger.

Ontwerp zonder titel 300x251 1

Referenties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.