Bijwerkingen steunkousen

Steunkousen kunnen, net als elk medisch hulpmiddel, bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn drukplekken, huidirritatie en jeuk. Het is belangrijk om eventuele bijwerkingen te melden aan de arts of compressiespecialist, zodat deze eventueel de maat of het type steunkous kan aanpassen of andere alternatieven kan overwegen. Lees op deze pagina alles over bijwerkingen bij steunkousen.

Wat zijn steunkousen

Steunkousen zijn therapeutische elastische kousen die compressie bieden aan de benen en soms ook aan andere delen van het lichaam. Ze worden ook wel compressiekousen genoemd. Steunkousen zijn bedoeld om de bloedcirculatie te verbeteren en kunnen worden voorgeschreven bij verschillende aandoeningen, zoals spataderen, trombose, lymfoedeem en veneuze insufficiëntie (slecht werkende aderen).

De steunkousen oefenen druk uit op de benen, waardoor de bloedvaten en spieren worden gestimuleerd om het bloed terug te pompen naar het hart. Dit kan helpen om zwelling, pijn en vermoeidheid in de benen te verminderen. Steunkousen zijn verkrijgbaar in verschillende drukniveaus en maten, afhankelijk van de specifieke behoeften van de zorgvrager. Ze kunnen worden voorgeschreven door een arts of specialist en zijn verkrijgbaar bij de meeste medische speciaalzaken.

waarom steunkous

Bijwerkingen steunkousen

Over het algemeen zijn er weinig bijwerkingen van het dragen van steunkousen. Sommige mensen kunnen echter wel last krijgen van bijwerkingen, vooral als de steunkousen niet goed passen of niet goed zijn aangebracht.

Mogelijke bijwerkingen van het dragen van steunkousen zijn onder andere:

  1. Jeuk en huidirritatie: Dit kan optreden als de kousen niet goed passen of als de persoon allergisch is voor de materialen waarvan de kousen zijn gemaakt.
  2. Drukplekken en blaren: Dit kan voorkomen als de kousen niet goed zijn aangebracht of als ze te strak zijn.
  3. Vermoeidheid: Sommige mensen kunnen aanvankelijk vermoeidheid of ongemak ervaren wanneer ze beginnen met het dragen van steunkousen. Dit kan echter meestal worden verlicht door de kousen geleidelijk aan te dragen en langzaam de draagtijd te verhogen.
  4. Problemen met bloedcirculatie: In zeldzame gevallen kunnen steunkousen de bloedcirculatie verergeren als ze niet goed worden aangebracht of als ze niet geschikt zijn voor de specifieke medische aandoening van de zorgvrager.

Het is belangrijk om bijwerkingen van steunkousen te melden bij uw arts of medische specialist, zodat ze kunnen beoordelen of aanpassingen nodig zijn om eventuele problemen te verminderen of te voorkomen.

Wat kun je doen aan bijwerkingen?

Jeuk en huidirritatie 

Om jeuk en huidirritatie te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de steunkousen goed passen en niet te strak zijn. Ook moet je ervoor zorgen dat de huid schoon en droog is voordat je de kousen aantrekt en vermijd het gebruik van crèmes of lotions op de huid onder de kousen. Daarnaast kunnen speciale huidverzorgingsproducten worden gebruikt om huidirritatie te voorkomen en de huid gezond te houden.

Als jeuk en huidirritatie aanhouden, is het belangrijk om contact op te nemen met de arts of medische specialist om te beoordelen of aanpassingen nodig zijn om eventuele problemen te verminderen of te voorkomen.

Drukplekken en blaren

Als je last hebt van drukplekken of blaren, kun je het volgende doen:

  1. Stop met het dragen van de steunkousen totdat de huid volledig is genezen.
  2. Verzorg de aangetaste huid door de plekken schoon te houden en te beschermen tegen verdere irritatie of wrijving.
  3. Als je blaren hebt, laat deze dan intact om het risico op infectie te verminderen. Bedek de blaren met een steriel verband om de huid te beschermen tegen verdere wrijving.
  4. Overweeg het gebruik van een speciale pleister of kussentjes om drukpunten te verminderen.
  5. Neem contact op met je arts of medische specialist als de drukplekken of blaren niet genezen.

Last van de nopjes, ribbels van de steunkousen? Vraag dan aan de compressiespecialist of je steunkousen kunt krijgen zonder nopjes, antislip. Deze zijn ook leverbaar. De nopjes, ribbels zijn alleen maar om te voorkomen dat de steunkousen niet afzakken.

Vermoeidheid

Wat kan je doen bij vermoeidheid aan de benen?

  1. Neem regelmatig pauzes en rust de benen uit door ze omhoog te houden en te ontspannen.
  2. Oefen regelmatig om de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren in de benen te versterken. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld goede oefeningen die de bloedcirculatie stimuleren.
  3. Zorg voor een gezonde levensstijl met een uitgebalanceerd dieet, voldoende hydratatie en regelmatige lichaamsbeweging.
  4. Overweeg om een speciale massage te ondergaan of zelfmassage toe te passen om de bloedcirculatie te verbeteren en spieren te ontspannen.
  5. Zorg ervoor dat de steunkousen goed passen en niet te strak zijn. Overweeg om met de arts of specialist te overleggen over het aanpassen van de maat of het type kousen om het comfort te verbeteren.

Als je ongewone pijn, zwelling of roodheid ervaart, neem dan contact op met de arts of medische specialist, omdat dit symptomen kunnen zijn van een onderliggende aandoening die verdere medische aandacht vereist.

Leer alles over steunkousen!

Wil je graag meer weten over steunkousen en compressietherapie? Volg dan onze e-learning compressietherapie!