Veelgestelde vragen steunkousen

Veelgestelde vragen steunkousen

Wanneer je in de zorg werkt ben je dagelijks bezig met het aan- en uittrekken van steunkousen.

Steunkousen zijn elastische kousen die worden gebruikt om de bloedcirculatie in de benen te verbeteren. Ze worden vaak voorgeschreven door artsen bij aandoeningen zoals spataderen, oedeem, trombose en andere problemen met de bloedcirculatie. Steunkousen zijn ontworpen om geleidelijke compressie uit te oefenen op de benen, wat betekent dat ze strakker zijn rond de enkels en geleidelijk minder strak worden richting de knieën of dijen. Dit helpt de bloedstroom vanuit de benen naar het hart te verbeteren en voorkomt dat bloed in de aderen stagneert.

Naast dat je natuurlijk dagelijks met steunkousen werkt en je waarschijnlijk wel goed weet hoe je ze aan- en uit moet trekken, zijn er ook altijd heel veel vragen rondom steunkousen. Wij hebben de meest veelgestelde vragen voor jou op een rijtje gezet en uitgewerkt. Je leest het hieronder.

Veelgestelde vragen steunkousen

Veelgestelde vragen steunkousen

Wat zijn de veelgestelde vragen over steunkousen en wat is het antwoord erop? Je leest het hier!

Wie heeft er steunkousen nodig?

Steunkousen worden vaak voorgeschreven aan mensen met aandoeningen zoals spataderen, trombose, lymfoedeem en veneuze insufficiëntie. Ze kunnen ook worden aanbevolen voor mensen die lange perioden moeten staan of zitten, zoals reizigers en mensen met een zittend beroep.

Hoe werken steunkousen?

Steunkousen oefenen druk uit op de benen, waardoor de bloedvaten en spieren worden gestimuleerd om het bloed terug te pompen naar het hart. Dit kan helpen om zwelling, pijn en vermoeidheid in de benen te verminderen.

Mag je zomaar steunkousen dragen?

Nee. Aangeraden wordt altijd een Enkel-Arm-Index van te voren af te nemen.

De enkel-arm-index (EAI) is een test die wordt gebruikt om de bloedstroom in de benen te meten en te bepalen of er sprake is van een verminderde bloedtoevoer naar de benen.

Tijdens de test wordt de bloeddruk gemeten aan beide enkels en aan beide armen. De enkelbloeddruk wordt vervolgens gedeeld door de arm bloeddruk om de EAI te berekenen. Een EAI van minder dan 0,9 wordt beschouwd als een teken van een verminderde bloedstroom in de benen, wat kan wijzen op perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Je mag dan nooit steunkousen dragen.

Wie mag een enkel-arm-index afnemen?

Een enkel-arm-index (EAI) test kan worden uitgevoerd door verschillende zorgverleners, zoals een huisarts, vaatchirurg, vasculair geneeskundige een vaatlaborant of gewoon een verzorgende en verpleegkundige die getraind is in het uitvoeren van de test.

Hoe weet ik of ik de juiste maat kous heb?

Om de juiste maat steunkousen te kiezen, moet je de omtrek van de enkel, kuit en eventueel dijbeen meten. Dit kan het beste worden gedaan aan het einde van de dag, wanneer de benen het meest opgezwollen zijn. Aan de hand van deze metingen kun je de juiste maat kiezen.

Hoe lang moeten steunkousen worden gedragen?

Dit hangt af van de specifieke medische aandoening en de aanbevelingen van de arts of specialist. Over het algemeen worden steunkousen overdag gedragen en ‘s nachts uitgetrokken.

Kun je het dragen van steunkousen bij warm weer één dagje overslaan?

Het antwoord is: NEE! Juist als het warm weer is, hebben de aderen de steun van de kousen extra hard nodig. Door de warmte verwijden de beenvaten zich, waardoor de correcte bloedafvoer richting het hart wordt bemoeilijkt. Er kan meer vocht uit de aderen treden, de enkels en benen zullen zonder de steun van de kousen veel dikker worden. De warmte maakt het dragen van de elastische kousen dus extra nodig. Wij hebben hier ook een blog enige tijd geleden over geschreven. Benieuwd naar de blog? Klik hier om naar de blog te gaan.

Zijn er verschillende soorten steunkousen?

Ja, er zijn verschillende soorten steunkousen verkrijgbaar, waaronder kniekousen, dijbeenkousen en panty’s. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende drukniveaus en maten, afhankelijk van de specifieke behoeften van de zorgvrager.

Wil je hier graag meer over weten? Wij hebben speciaal voor deze vraag een e-learning compressietherapie ontwikkeld. Wil je graag deze e-learning aanschaffen? Klik dan hier. 

Hoe worden steunkousen aangetrokken?

Steunkousen moeten voorzichtig worden aangetrokken en mogen niet worden opgerold of opgevouwen. Het kan nuttig zijn om speciale handschoenen of een hulpmiddel te gebruiken om de kousen aan te trekken en ervoor te zorgen dat ze goed zitten. Je hebt hier verschillende hulpmiddelen voor. Op de pagina aan- en uittrekken van steunkousen lees je hier alles over. Klik hier om naar de pagina te gaan.

Kan ik steunkousen wassen?

Ja, steunkousen kunnen worden gewassen, maar het is belangrijk om de wasinstructies op te volgen en de kousen niet te heet te wassen of in de droger te doen. Het is ook belangrijk om regelmatig de kousen te vervangen om ervoor te zorgen dat ze hun compressie-eigenschappen behouden.

Hoe lang gaan steunkousen mee?

De levensduur van steunkousen varieert afhankelijk van het type kous en hoe vaak ze worden gedragen en gewassen. Over het algemeen gaan de meeste steunkousen ongeveer 6 maanden tot 1 jaar mee voordat ze moeten worden vervangen. Het is belangrijk om de steunkousen regelmatig te inspecteren op tekenen van slijtage, zoals scheuren, gaten of rafels.

Worden steunkousen vergoed?

Steunkousen worden vergoed vanuit de basisverzekering als je:

  • ​problemen hebt met de lymfevaten of aderen, zoals spataderen
  • kousen in drukklasse 2, 3 of 4 nodig hebt.

Heb je geen klachten én geen drukklasse 2,3 of 4? Dan worden de steunkousen niet vergoed.

Steunkousen